Το διάβασμα κι οι σχολικές εργασίες δεν είναι πάντα μία ευχάριστη δραστηριότητα για όλους τους μαθητές, και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν και αμελούν τα διαβάσματα τους.  Ακόμη όμως κι οι μαθητές που αφιερώνουν χρόνο στην μελέτη τους, πολλές φορές κάνουν μικρά λάθη στον τρόπο που διαβάζουν, τα οποία αν τα απέφευγαν θα μπορούσαν να γλίτωναν χρόνο και προσπάθεια. Υπάρχουν λοιπόν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποδώσουν καλύτερα....

10 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαβάζουν

 

1. Διαμορφώστε χώρο διαβάσματος
Το παιδί πρέπει να ξέρει που θα κάτσει να διαβάσει. Δεν γίνεται να διαβάζει ενώ κάθεστε στον καναπέ ή ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ή μία μέρα να διαβάζει εδώ και την επόμενη κάπου αλλού. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, είτε είναι το γραφείο στο δωμάτιο του παιδιού είτε είναι το τραπέζι της κουζίνας. 
 
Ο χώρος διαβάσματος πρέπει να είναι καθαρός από ότιδήποτε άλλο ώστε να υπάρχουν αποκλειστικά τα βιβλία του μαθητή, και να εξασφαλίζει απαραίτητα ησυχία και άφθονο φωτισμό.
 
Επίσης, ο σχολικός εξοπλισμός (βιβλία, τετράδια, μολύβια, κλπ) πρέπει να είναι οργανωμένα και τακτοποιημένα, ώστε να υπάρχει τάξη κι αρμονία την ώρα της μελέτης. 
 
2. Κλείστε την τηλεόραση
Η τηλεόραση τραβάει τα παιδιά (κι όχι μόνο) όπως το μέλι τις μέλισσες. Μπορεί να θέλετε να δείτε την αγαπημένη σας εκπομπή ή σειρά, αλλά δοκιμάστε και θα δείτε τρομακτική αλλαγή στις επιδόσεις των παιδιών σας όταν αποφασίσετε να ανοίγει η τηλεόραση μόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα διαβάσματα. 
Το ίδιο ισχύει βέβαια για κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, tablets, laptop κλπ...
 
3. Καθίστε δίπλα τους 
Σταδιακά πρέπει να οδηγήσετε τα παιδιά σας στην ανεξαρτησία και στο να μάθουν να διαβάζουν σωστά μόνα τους. Όμως ειδικά στο ξεκίνημά τους στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ή όποτε αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να επέμβετε και να τα βοηθήσετε στην μελέτη τους, μην το κάνετε από απόσταση ή κάνοντας ταυτόχρονα και κάτι άλλο εκείνη την στιγμή. Πρέπει το παιδί σας να νιώσει ότι έχει την απόλυτη και την μοναδική προσοχή σας, 
 
Οι γονείς με μικρά παιδιά, έχετε μία πολλή καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε αυτή την διαδικασία πολύ πριν έρθει η ώρα του σχολείου. Καθίστε μαζί, ζωγραφίστε, διαβάστε παραμύθια, χτίστε τουβλάκια, κι αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας που θα είναι μία πολύτιμη επένδυση για το μέλλον. 
 
4. Κάντε τα δύσκολα πρώτα 
Είναι συνήθειά μας να ξεκινάμε με αυτό που μας αρέσει περισσότερο, όμως ταυτόχρονα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας η κούραση κι ο περιορισμένος χρόνος, με αποτέλεσμα στο τέλος πολλές φορές να μην προλαβαίνουμε ή να μην μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε όλα. Γι'αυτό τον λόγο πρέπει τα δύσκολα μαθήματα και οι άκρως απαραίτητες εργασίες να είναι αυτές που πρέπει να γίνονται πρώτες, όσο είμαστε ξεκούραστοι και με το μυαλό καθαρό, 
 
5. Ελέγξτε τις εργασίες - Μην κάνετε τις εργασίες
Όταν θα διαπιστώσετε λάθη, μην δώσετε εσείς την απάντηση αλλά προσπαθήστε με στοχευμένες ερωτήσεις να κάνετε το παιδί να καταλάβει μόνο του το λάθος του και να το διορθώσει. Μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξετε σε κάποιον κανόνα του βιβλίου, ή στην λογική ή να δώσετε κάποιο παρόμοιο παράδειγμα. Αφήστε όμως το παιδί να σκεφτεί το λάθος του, να αναπτύξει την κριτική του σκέψη και να μάθει από μόνο του να εξετάζει αν τα έχει γράψει σωστά. 
 
6. Βρείτε κίνητρα
Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που μας παρακινούν, πολύ περισσότερο για τα παιδιά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τα δελεάσετε. Βρείτε τί τους αρέσει, τί θέλουν, και "κλείστε μία συμφωνία" για κάτι που θα αποκτήσουν μόλις τελειώσουν το διάβασμα. 
 
ΟΜΩΣ: Προσπαθήστε να μην εστιάσετε μόνο σε υλικά ανταλλάγματα, αλλά ταυτόχρονα να φωτίζετε και ηθικές αρχές ή συναισθηματικές αξίες που θα θέλατε αποκτήσουν , όπως η υπευθυνότητα να είναι είναι συνεπείς σε αυτά που τους ζήτησε η δασκάλα τους, ή η ελευθερία αν τελειώσουν τα διαβάσματα του Σαββατοκύριακου από την Παρασκευή, 
 
7. Να είστε συμπαίκτες στην ίδια ομάδα
΄Όταν φωνάζετε, ή βάζετε τιμωρίες ή απλά διατάζετε "Διάβασε" , "Τέλειωνε" κλπ, γίνεστε ο αντίπαλος του παιδιού που προσπαθεί να τον νικήσει. Κάντε το παιδί σας να νιώσει ότι παίζετε στην ίδια ομάδα για τον ίδιο κοινό σκοπό. Βοηθήστε όπου χρειάζεται, καθοδηγείστε όπου δείτε ανάγκη, τα καλά και τα κακά αποτελέσματα να έχουν αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια, να επαινείτε και να ανταμείβετε την καλή δουλεία και την σκληρή προσπάθεια
 
 
8. Να έχετε ισορροπία στην ζωή σας
Η ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα αλλά ούτε και μόνο παιχνίδι, όπως δεν είναι ούτε μόνο δουλειά ή μόνο tablet και ξεκούραση.
Ανάλογα με την ύλη της κάθε μέρας, βάλτε χρονοδιάγραμμα στο διάβασμα, ώστε να ολοκληρώνεται μέσα σε συγκεκριμένη ώρα (πάντα να υπολογίζετε και επιπλέον χρόνο-παράταση), και την υπόλοιπη μέρα να την αφιερώνεται για να κάνετε παρέα με φίλους, να εργαστείτε εθελοντικά σε δραστηριότητες της κοινότητάς σας, και να περνάτε χρόνο μαζί με την οικογένεια. 
 
9. Μην διαβάζετε για την επόμενη μέρα - Μελετήστε για μία ζωή
Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η μελέτη είναι κάτι παραπάνω από την προετοιμασία για τις εργασίες της επόμενης μέρας. Μελετάμε για να μάθουμε πράγματα χρήσιμα για όλη μας την ζωή. Ζητείστε τους να σας περιγράψουν με δικά τους λόγια αυτά που έμαθαν σήμερα, ρωτήστε τα αυτά που μάθατε πώς μπορούν να είναι χρήσιμα για την ζωή σας, ή αν έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά σας,  
 
10. Επικοινωνείστε με τον σχολείο και την δασκάλα
Να είστε ενήμεροι για τις επιδόσεις και την συμπεριφορά του παιδιού σας στο σχολείο, και όταν παρατηρήσετε ελλείψεις που δεν ξέρετε πώς να τις χειριστείτε, ζητείστε από το σχολείο να σας κατευθύνει με τεχνικές και συμβουλές.
 
 
Να θυμάστε πάντα ότι η ευθύνη σας δεν είναι απλά να έχετε ένα διαβασμένο παιδί,
αλλά να διδάξετε το παιδί σας το πως θα είναι συνεπές, υπεύθυνο και πειθαρχημένο.